Pizza s szynką i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 k
  • drożdże

    30 g
  • mleko

    1/2 szkl
  • woda

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1/4 szkl
  • szynka

    20 dkg
  • pomidory

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam trochę letniego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam pół kilo mąki, sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam jajko, olej , letnia wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).
W międzyczasie podsmażyłam na oliwie pokrojoną na plastry cebulę , dodając w trakcie smażenia pieprz czarny i ziołowy oraz słodką paprykę, dla wydobycia aromatu. Pokroiłam też na plastry szynkę . Starłam ser, pokroiłam na plastry pomidory.
Posmarowałam wyrośnięte ciasto oliwą i położyłam na nim plastry szynki, . Na to rozłożyłam podsmażoną cebulę i pomidory.
Piekłam w 200 C około 20 minut, dopiero potem posypałam żółtym serem, żeby się za bardzo nie spiekł i wsadziłam do pieca jeszcze na 10 minut. Po tym czasie ser się stopił a boki przyrumieniły – pizza była gotowa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 11.07.2013 09:38
Najlepsza,bo swojska.
jeta72 20.05.2013 11:27
pyszna :-)
Izabela/bella81 09.10.2012 10:29
apetyczna
Olaa 25.11.2011 08:40
mniaamm
Grażyna13 23.11.2011 12:22
Proszę, częstuj się :)
Henryka2 23.11.2011 11:52
Moja ulubiona, na drożdżowym, grubszym cieście.Mogę kawałeczek?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat