PIzza odsłona kolejna;)

mic

PIzza odsłona kolejna;)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto na pizzę

    1 sztuka
  • papryka

    1 słoiczek
  • oliwka bez pestek

    1 słoiczek
  • mielonka

    20 dag
  • zioła prowansalkie Prymat

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • ser żółty

    25 dag
  • jaja na twardo

    5 sztuk
  • papryka

    2 (chili)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na ciasto w mojej księdze, zapraszam, tam jest zdjęcie, a treść pzrepisu zamieściłem także tu :
60 dag mąka,
2 łyżki ciepła woda,
1 łyżeczka Sól,
2 łyżeczki olej,
4 dag- drozdze


Drożdze musimy wymieszać razem z ciepłą wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce. W momencie gdy zaczną one rosnąc musimy je wraz z solą dodać do mąki i wyrobić ciasto, które potem smarujemy 1 łyżeczką oleju i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto urosło. Ciasto, które podwoiło swoją objętość wylepiamy na blachę.

Musymy pamietac ze takie ciasto pieczemy nie dluzej niz 15 minut w temp 250 stopni. Odnośne skaldników , gdy je nałożymy na ciasto musimy natychmiast włożyć je do piekarnika by warzywa nie pusciły soku.

Farsz:
Oliwki pzrekrajamy na pół.
Jajko kroimy w zdłuż, czy w plasterki jak kto woli, oczywiscie jajko ugotowane na twardo
Papryke kroimy w kostkę.
Cebulke podsmażamy w woku z olejem i pokrojoną w kostkę wędliną i pokrojona w drobniutką kostke papryczką chilli, ktora doda pizzy dużej pikantności ( ja uwielbiam ostrość)- dodajemy zioła, i inne przyprawy typu papryka, pieprz itp. wedle uznania smakowego.
Wszytsko kolejno wykladamy na ciasto wysmarowane ketchupem. Na wirzch posypujemy ser żółty starty na tarce.
Jest swietna dla smakoszy ostrości, ponieważ papryczki są naprawde ostre.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Botwinka

28.06.2013 11:02
Wygląda na bardzo smaczną.

JaPaqc

04.06.2013 19:55
smaczna pizza

dianix

13.03.2013 20:44
bardzo zpetyczna

Dorota37

03.09.2012 13:26
super

Angelika10

16.04.2012 00:08
rewelka ;)

anulka69

30.03.2012 10:12
ekstra

Renata22

28.03.2012 20:03
super wygląda ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat