Pizza Misz masz

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier

    1/4 łyżeczki
  • woda letnia

    0,5 szklanki
  • drożdże świeże

    20 g

Wierzch

  • passata pomidorowa

    3 łyżki
  • oregano

  • filet z kurczaka

    100 g
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • salami

    5 plastrów
  • pieczarki

    7 szt
  • mozzarella małe kulki

    7 szt
  • oliwki zielone

    15 szt
  • ogórek kiszony

    1 szt
  • ananas w puszce

    1 plaster
  • ser feta

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut aby ciasto wyrosło. Miskę przykrywamy suchą ściereczką.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy passatą pomidorową i obsypujemy oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 29.04.2018 14:19
Wtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat