Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Misz masz

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
olej 3 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1/4 łyżeczki
woda letnia 0,5 szklanki
drożdże świeże 20 g

Wierzch

passata pomidorowa 3 łyżki
oregano
filet z kurczaka 100 g
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
salami 5 plastrów
pieczarki 7 szt
mozzarella małe kulki 7 szt
oliwki zielone 15 szt
ogórek kiszony 1 szt
ananas w puszce 1 plaster
ser feta 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Misz masz

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut aby ciasto wyrosło. Miskę przykrywamy suchą ściereczką.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy passatą pomidorową i obsypujemy oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 29.04.2018 14:19
Wtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak