Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza libańska

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 30 g
woda ciepła 1 szklanka
cukier 1 łyzeczka
mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 łyzeczka
oliwa 2 łyżki

Nadzienie

cebula 2 szt
wołowina 500 g
orzeszki piniowe 50 g
jogurt naturalny 1 szklanka
jajko 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
chili Prymat szczypta
cynamon Prymat 1/2 łyzeczki
olej do smażenia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza libańska

Kroki postępowania

1
Ciasto: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy aż drożdże rozpuszczą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zaczyn zrobi się pienisty.
W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy zaczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
Wołowina:Wołowinę myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok. 5 min, aż zrobi się brązowa. Podsmażoną wołowinę wyjmujemy na talerz i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do cebuli wrzucamy ponownie mięso. Dodajemy orzeszki piniowe, ziele angielskie, chili oraz cynamon. Smażymy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody.
Krok 1 - Pizza libańska foto
2
Po tym czasie, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajko oraz jogurt naturalny. Mieszamy.
Krok 2 - Pizza libańska foto
3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy nadzienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min
Krok 3 - Pizza libańska foto
4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min
Krok 4 - Pizza libańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 13.12.2016 21:22
Dziękuję :) Była pyszna ;)
Jadwiga/Jaga85 13.12.2016 18:08
pyszna pizza
edytazaw89@wp 13.12.2016 08:48
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak