Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Italiana

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40dag
drożdże 30g
oliwa 4 łyżki
mleko pół szklanki
woda 1/3 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
salami
mozzarella małe kulki
groszek konserwowy
kukurydza
papryka czerwona
ser żółty 15 dag
przecier pomidorowy
cebula
czosnek 3 ząbki
Bazylia suszona Prymat
ogórek konserwowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Italiana

Sos:
Przecier pomidorowy wymieszać ze startą na tarce cebulą i ząbkami czosnku. Dodać garść bazylii, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokruszone drożdże. Zrobić wgłębienie pośrodku i wlać oliwę oraz trochę wody z ciepłym mlekiem. Wyrabiać ciasto, dolewając mleka. Do ciasta dodać garść ziół prowansalskich. Zagniatać ok. 10 min i odstawić pod ściereczką na godzinę. Ponownie wyrabiać, uformować placek. Posmarować połową sosu i układać na cieście składniki (salami, połowa startego sera, warzywa). Resztę sosu rozlać po pizzy, rozrzucić małe kulki mozzarelli i posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika na ok. 20 min do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 06.02.2013 23:08
wiedziałam, że ktoś to napisze i zastanawiałam się, kto będzie pierwszy spostrzegawczy ;) Nazwa "ot tak", w sumie mało adekwatna, aczkolwiek chwytliwa (i zapożyczona, żeby nie było:P). Pozdrawiam:)
cris04 06.02.2013 22:52
Pizza jest rzeczywiście pyszna ,ale zastanawia mnie ten ogórek konserwowy bo w Italii nie dodaje się ich do pizzy/ a może się mylę..?/
Justyna24 06.02.2013 21:59
rewelacja
Monika.M 06.02.2013 21:56
super
Ewa6274879 06.02.2013 21:45
pyszne dodatki :)
czekoladka_m 06.02.2013 21:42
Ale bogactwo smaków;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak