Pizza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    15 gram
  • woda

    150 ml
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    250 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto aż nie będzie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Podzielić ciasto na dwie części (lub zostawić jedną kulę) i rozwałkować na okrągły placek. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Gotową pizzę pieczemy na kamieniu w temperaturze 250C przez 7 minut. Ciasto smarujemy sosem, na wierzch kładziemy ulubione dodatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 04.05.2011 19:21
bardzo lubię
Kate131 21.02.2011 07:19
smaczne
Henryka2 20.02.2011 17:57
Apetycznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat