Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwny napój imbirowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 1 szt
cukier 20 dag
Imbir mielony Prymat 8 g
woda 2 litr
drożdże 8 g

Przepis i sposób przygotowania na: Piwny napój imbirowy

Cytrynę sparzyć, obrać skórę i pokroić w paski, wycisnąć sok. Dodać cukier i imbir. Zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Utrzymać temperaturę ok. 25 stopni i dodać drożdże rozpuszczone w 40 ml ciepłej wody. Całość wymieszać. Naczynie dobrać tak, aby płyn zajmował ok 3/4 pojemności. Lekko przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzić i przelać do butelek (też 3/4 pojemności). Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni, a następnie 2 dni trzymać w chłodzie. Polecam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak