Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwny chleb ziemniaczany

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 25 dkg
woda ciepła 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 12 g
mąka pszenna typ 650 3,5 szklanki
płatki jaglane 1/2 szklanki
sól 2 łyżeczki
piwo jasne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Piwny chleb ziemniaczany

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Piwny chleb ziemniaczany foto
2
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Piwny chleb ziemniaczany foto
3
Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Piwny chleb ziemniaczany foto
4
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, piwo i ziemniaki, wymieszać.
Krok 4 - Piwny chleb ziemniaczany foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Piwny chleb ziemniaczany foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do małej keksówki, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Krok 6 - Piwny chleb ziemniaczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.07.2016 16:18
z piwem również piekę domowe pieczywo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak