Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwne kostki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na placek

jajko 4 szt.
mąka 25 dag
piwo 150 ml
wędlina 35 dag
ziemniaki 35 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Składniki na panierkę

mąka 10 dag
piwo 1/2 szklanki
jajko 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Piwne kostki

Kroki postępowania

1
Wykonanie panierki:
Z mąki, jajka, piwa przygotować ciasto jak na naleśniki
Krok 1 - Piwne kostki foto
2
Wykonanie placka:
Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 2 - Piwne kostki foto
3
Wędlinę pokroić dowolnie, a jajka ubić z mąką, piwem i przyprawami. Ciasto, ziemniaki, wędlinę wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zapiec w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez 25 minut.
Krok 3 - Piwne kostki foto
4
Placek ostudzić, pokroić na kromki.
Krok 4 - Piwne kostki foto
5
Maczać w przygotowanej wcześniej panierce z ciasta.
Krok 5 - Piwne kostki foto
6
Smażyć na złoty kolor na gorącym oleju.
Krok 6 - Piwne kostki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 26.02.2015 12:27
Pyszności :)
Adamorek 26.02.2015 12:23
rewelacyjnie piwne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak