Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piwne faworki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
piwo 200 ml
żółtko jajek 4 sztuki
masło 2 łyżki
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1 litr
cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: piwne faworki

Wszystkie skladniki (prócz oleju i cukru pudru) łączymy na gladką masę którą bijemy wałkiem do ciasta minimum 10 minut. Im dłużej tym bardziej kruche będą faworki!

Następnie ciasto dzielimy na kilka kawałów, wałkujemy na bardzo cienkie placki. Kroimy w paski a następnie wycinamy faworki z paseczkiem po środku każdego tak,aby móc jeden koniec przełożyć.

Faworki smażymy na bardzo rozgrzanym oleju na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.06.2013 15:34
Bardzo je lubię - już kilka lat nie robiłam, bo jakoś nie mogę się zebrać, ale jak już robię, to z podwójnej ilości ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak