Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pistacjowe Niebo

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rozpływające sie w ustach ciasto z masą pistacjowa i kruchą bezą

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 90 gramów
żółtka duże 2 szt.
cukier puder 2 łyżki
masło zimne 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem pistacjowy

pistacje 400 gramów
cukier puder 4 łyżki
serek mascarpone 250 gramów

Masa śmietanowa

śmietana 30% 200 ml
serek mascarpone 150 gramów
cukier puder 2 łyżki

Przełożenie mas

dżem z owoców leśnych 5 dużych łyż.

Beza

białka jaj 4 szt.
cukier 200 gramów
mąka ziemniaczna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pistacjowe Niebo

Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do robota i ucieramy na gładką masę.
Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić w lodówce.

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć je na dno formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra– dół. Piec ok 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.

BEZA:
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o wymiarach ciasta kruchego. Papier wyłożyć na blachę piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Białka ubijac do otrzymania lekkiej pianki. Wówczas zacząć powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach, aż do wyczerpania cukru i otrzymania bardzo sztywnej piany. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Masę wyłożyć na papier.Piec 30 minut, po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 45 minut.

Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami do ostygniecia.

MASA ŚMIETANOWA:
Wszystkie składniki (mocno schłodzone) ubić do otrzymania sztywnego kremu śmietankowego.

MASA PISTACJOWA:
Pistacje obrać i umieścić w misie blendera i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Mascarpone ubić i dodać zblendowane pistacjowe i cukier puder. Zmiksować, do połączenia.

Na wcześniej upieczone ciasto wylozyc masę pistacjową, posmarować dżemem , na dżem wyłożyć masę śmietanową a na nią bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak