Pistacjowe Niebo

Pistacjowe Niebo

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rozpływające sie w ustach ciasto z masą pistacjowa i kruchą bezą
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka pszenna

    90 gramów
  • żółtka duże

    2 szt.
  • cukier puder

    2 łyżki
  • masło zimne

    50 gramów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem pistacjowy

  • pistacje

    400 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • serek mascarpone

    250 gramów

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    200 ml
  • serek mascarpone

    150 gramów
  • cukier puder

    2 łyżki

Przełożenie mas

  • dżem z owoców leśnych

    5 dużych łyż.

Beza

  • białka jaj

    4 szt.
  • cukier

    200 gramów
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do robota i ucieramy na gładką masę.
Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić w lodówce.

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć je na dno formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra– dół. Piec ok 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.

BEZA:
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o wymiarach ciasta kruchego. Papier wyłożyć na blachę piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Białka ubijac do otrzymania lekkiej pianki. Wówczas zacząć powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach, aż do wyczerpania cukru i otrzymania bardzo sztywnej piany. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Masę wyłożyć na papier.Piec 30 minut, po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 45 minut.

Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami do ostygniecia.

MASA ŚMIETANOWA:
Wszystkie składniki (mocno schłodzone) ubić do otrzymania sztywnego kremu śmietankowego.

MASA PISTACJOWA:
Pistacje obrać i umieścić w misie blendera i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Mascarpone ubić i dodać zblendowane pistacjowe i cukier puder. Zmiksować, do połączenia.

Na wcześniej upieczone ciasto wylozyc masę pistacjową, posmarować dżemem , na dżem wyłożyć masę śmietanową a na nią bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat