Przepis i sposób przygotowania na: Pistacjowe Niebo
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do robota i ucieramy na gładką masę.
Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić w lodówce.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć je na dno formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra– dół. Piec ok 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.
BEZA:
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o wymiarach ciasta kruchego. Papier wyłożyć na blachę piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Białka ubijac do otrzymania lekkiej pianki. Wówczas zacząć powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach, aż do wyczerpania cukru i otrzymania bardzo sztywnej piany. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Masę wyłożyć na papier.Piec 30 minut, po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 45 minut.
Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami do ostygniecia.
MASA ŚMIETANOWA:
Wszystkie składniki (mocno schłodzone) ubić do otrzymania sztywnego kremu śmietankowego.
MASA PISTACJOWA:
Pistacje obrać i umieścić w misie blendera i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Mascarpone ubić i dodać zblendowane pistacjowe i cukier puder. Zmiksować, do połączenia.
Na wcześniej upieczone ciasto wylozyc masę pistacjową, posmarować dżemem , na dżem wyłożyć masę śmietanową a na nią bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!