Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pinaattiletut - Placuszki szpinakowe po fińsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak baby (250 gram)
mleko (300 ml)
jajko (2 sztuki)
mąka (1 szklanka)
cukier (0,5 łyżeczki)
sól (1 łyżeczka)
Gałka muszkatołowa mielona Prymat (0,5 łyżeczki)

Przepis i sposób przygotowania na: Pinaattiletut - Placuszki szpinakowe po fińsku

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Pinaattiletut - Placuszki szpinakowe po fińsku foto
2
Zblenduj szpinak z mlekiem.
Krok 2 - Pinaattiletut - Placuszki szpinakowe po fińsku foto
3
Do powstałej masy dodaj mąkę i jajka. Wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Powstała masa jest dosyć rzadka, nie trzeba się tym przejmować.
Krok 3 - Pinaattiletut - Placuszki szpinakowe po fińsku foto
4
Wylewamy na patelnię po łyżce powstałej masy . Smażymy każdy placek po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Pinaattiletut - Placuszki szpinakowe po fińsku foto
5
Placuszki jemy same, z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym. Smacznego !
Krok 5 - Pinaattiletut - Placuszki szpinakowe po fińsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 28.04.2015 11:06
chętnie bym skosztowała!
bertpvd 28.04.2015 09:33
bardzo ciekawy przepis
Habibi 28.04.2015 07:52
Ja też robię podobne placuszki - zaczęłam 20 lat temu, kiedy mój synek był mały i przemycałam mu w ten sposób szpinak oraz inne warzywka, których nie chciał jeść dobrowolnie ;) Nawet w ubiegłym tygodniu robiłam ze świeżego szpinaku :)
Stenka 27.04.2015 23:59
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak