Grill: Pieczony łosoś z sałatką z owoców południowych i rukoli oraz sosem miodowo-sojowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    600 g
  • marynata płynna grillowa

  • Sałatka:

  • mango

    1 szt
  • melon gallo

    1 szt
  • rukola

    1 pęczek
  • kiełki soi

  • kiełki rzodkiewki

  • kiełki słonecznika

  • sól

  • pieprz czarny grubo mielony

  • pomidorki koktajlowe

    4 szt
  • ziarna sezamu

    1 łyżeczka
  • szczypiorek

    do dekoracji
  • sos

  • sos sojowy

    1/2 szklanki
  • miód pszczeli

    1/4 szklanki
  • sos sambal oelek

    1/2 łyżki
  • imbir

    1 marynowany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z łososia oczyścić ze skóry i ości, umyć, osuszyć i pokroić na równe porcje. Filety natrzeć Marynatą płynną szlachecką i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Mango i melona obrać, pokroić w paski i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kiełki wymieszać, dodać rukolę i połączyć z pokrojonymi owocami.

Zamarynowane filety z łososia piec na grillu przez ok. 15-20 minut z każdej ze stron.

Tak przygotowaną, aromatyczną rybę ułożyć na sałatce, skropić orientalnym sosem miodowo-sojowym, a następnie udekorować pomidorami koktajlowymi i ziarnami sezamu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 06.07.2012 12:41
Czy na zdjęciu jest napewno danie z przepisu?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat