Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dorsz z lekką sałatką, DS XX odc. 19

0.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza
600 g
cytryna
1 szt.
tymianek świeży
2 gałązki
Pieprz zielony ziarnisty Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
masło
25 g
Tymianek suszony Prymat
0,5 łyżeczki
szpinak baby
500 g
Pomidory suszone paski z ziołami Smak
100 g
płatki migdałowe
2 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat

Sos beszamelowy

masło
60 g
mąka
60 g
mleko
300 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
0,5 łyżeczki
sól
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z lekką sałatką, DS XX odc. 19

Dorsz przygotowywany metodą sous vide jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Choć wymaga to od nas nieco więcej zachodu oraz specjalnego sprzętu, to warto spróbować! Nie tylko ryby można przygotowywać metodą sous vide. Gdy raz spróbujcie dań robionych w ten sposób od razu zapragniecie więcej. 

Jak przygotować dorsza metodą sous vide?

1

Filet z dorsza solimy z dwóch stron i dodajemy gałązki tymianku. Cyrtynę wyparzamy, a następnie ścinamy samą skórkę i kładziemy na rybie. W moździerzu ucieramy zielony pieprz ziarnisty i posypujemy po rybie. Kawałek masła układamy na wierzchu. Całość wkładamy do worka i zamykamy próżniowo. Tak zapakowaną rybę wkładamy do piekarnika na funkcje termooobieg, temperatura 180 stopni, czas 10 minut (lub korzystamy z funkcji sous vide).

2

Przygotowujemy sos beszamelowy: do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy. Po dodaniu mąki (ilość taka sama jak masła) czekamy aż się zagotuje. Powoli dodajemy zimne mleko i mieszamy za pomocą rózgi. Jeśli sos wychodzi zbyt gęsty dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

3

Do miski wkładamy szpinak i dodajemy suszone pomidory wraz z odrobiną oleju ze słoiczka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy suszonym tymiankiem. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą do smaku.

4

Wyjmujemy gotową rybę z piekarnika i rozcinamy worek. Rybę wykładamy na talerz, polewamy sosem beszamelowym. W oddzielnej misce podajemy sałatkę.

Połączenie ryb i sosu beszamelowego to coś po prostu idealnego. Do tego świeża sałatka na przełamanie i danie obiadowe gotowe! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr 05.08.2024 20:12
No dobrze, ale skoro to jest przepis sous vide, to jaja temperatura i czas
Doradca Smaku 06.08.2024 15:04
Opcja sous vide jest podana opcjonalnie. Tradycyjnie, z termoobiegiem 180 stopni i 10 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak