Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z lekką sałatką, DS XX odc. 19
Dorsz przygotowywany metodą sous vide jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Choć wymaga to od nas nieco więcej zachodu oraz specjalnego sprzętu, to warto spróbować! Nie tylko ryby można przygotowywać metodą sous vide. Gdy raz spróbujcie dań robionych w ten sposób od razu zapragniecie więcej.
Jak przygotować dorsza metodą sous vide?
Filet z dorsza solimy z dwóch stron i dodajemy gałązki tymianku. Cyrtynę wyparzamy, a następnie ścinamy samą skórkę i kładziemy na rybie. W moździerzu ucieramy zielony pieprz ziarnisty i posypujemy po rybie. Kawałek masła układamy na wierzchu. Całość wkładamy do worka i zamykamy próżniowo. Tak zapakowaną rybę wkładamy do piekarnika na funkcje termooobieg, temperatura 180 stopni, czas 10 minut (lub korzystamy z funkcji sous vide).
Przygotowujemy sos beszamelowy: do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy. Po dodaniu mąki (ilość taka sama jak masła) czekamy aż się zagotuje. Powoli dodajemy zimne mleko i mieszamy za pomocą rózgi. Jeśli sos wychodzi zbyt gęsty dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do miski wkładamy szpinak i dodajemy suszone pomidory wraz z odrobiną oleju ze słoiczka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy suszonym tymiankiem. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą do smaku.
Wyjmujemy gotową rybę z piekarnika i rozcinamy worek. Rybę wykładamy na talerz, polewamy sosem beszamelowym. W oddzielnej misce podajemy sałatkę.