Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw turecki z marchewką i morelami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 4 łyż.
marchew 2 szt.
pieprz 1/2 łyżecz.
sól 1 szczypta
morele suszone 6 szt.
cukier 1 łyżecz.
ryż 400 g
bulion 700 ml
pistacje 2 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw turecki z marchewką i morelami

Kroki postępowania

1
Rozgrzewam masło w rondelku. Dodaję do rondla starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pieprz oraz sól. Smażę całość około 3 minut, aż marchewka zacznie mięknąć.
Krok 1 - Pilaw turecki z marchewką i morelami foto
2
Po czym dodaję pokrojone w plasterki suszone morele i cukier, mieszam. Wsypuję ryż i smażę około 3 minut, aż ryż zrobi się przezroczysty, co jakiś czas mieszam. Następnie wlewam bulion i doprowadzam całość do wrzenia. Redukuję ogień i gotuję pilaw pod przykryciem przez 25 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion. Zdejmuję garnek z ognia i odkrywam. Po czym przykrywam rondel czystą ściereczką (złożoną na pół) lub papierowym ręcznikiem kuchennym.
Krok 2 - Pilaw turecki z marchewką i morelami foto
3
Odstawiam na 10 minut, aby ściereczka (lub ręcznik) wchłonęła parę. Ryż wykładam na talerz, formuję kopczyk, posypuję prażonymi orzechami.
Krok 3 - Pilaw turecki z marchewką i morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kekerboom 07.10.2012 22:24
super
Ola1984 07.10.2012 22:19
Smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak