Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek 1,5 kg
korzeń chrzanu 1 sztuka
koper świeży 4 gałązki
czosnek 2 główki
ziele angielskie 6 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
woda 500 ml
ocet 200 ml
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle

Kroki postępowania

1
Ogórki myję i obieram.
Krok 1 - Pikle foto
2
Następnie ogórki kroję na ćwiartki.
Krok 2 - Pikle foto
3
Ogórki wkładam pionowo do słoików, dodaję koper, kawałki obranego chrzanu, ząbki czosnku, ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. W garnku gotuję wodę połączoną z cukrem i solą, po 10 minutach zalewę rozlewam do słoików z ogórkami. ¼ słoika pozostawiam wolną, zakręcam słoiki, po czym stawiam je do góry dnem. Słoiki pozostawiam tak na kilka dni, po czym obracam je.
Krok 3 - Pikle foto
4
Po kilku dniach pikle nadają się do spożycia.
Krok 4 - Pikle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak