pikle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2 kg
  • chrzan

    1 sztuka
  • koper świeży koszyczki nasienn

    6 sztuk
  • czosnek

    12 ząbki
  • ziele angielskie

    kilka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • woda

    600 ml
  • ocet 10 %

    250 ml
  • sól

    2 łyzeczki
  • miód

    2 łyzeczki
  • pietruszka natka

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż w cwiarki. Chrzan oczyszczamy rówzniez kroimy w cienki leseczki. Na dno słoika wpychamy koper, pietruszkę, po 2 żabki cozsnku, kilkqa ziarek ziela i troche pieprzu. Nastepnie układamy ogórki do srodka wkładajac 1 laske chrzanu
Z wody octu miodu i soli gotujemy zalewe. Goraca zalewamy ogórki tak by zalewa je zakryła w całosci. Zakręcamy i ustawaiamy w wysoki garnku, zalewamy woda do około 3/4 wysokości, gotujemy 10 minut i odwracamy do góry dnem. Mozna spożywac po około 3 dniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 24.07.2013 15:51
lubię !!!!
jasiek 24.07.2013 15:23
muszę zrobić takie na zimę
Anna133 24.07.2013 15:23
wyśmienite , tez zaczynam robić
biatriss 24.07.2013 14:36
mmmmm uwielbiam
Bernadeta1 24.07.2013 13:51
moje ulubione ogórki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat