Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny sos pieczarkowo-pomidorowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 300 g
pieczarki 250 g
koncentrat pomidorowy 70 g
jogurt naturalny 80 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
do podania: ziemniaki
cebula biała 1/2 szt
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny sos pieczarkowo-pomidorowy

Kroki postępowania

1
Pomidory nacinamy krzyżykami i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórek.
Kroimy, doprawiamy. Mieszamy. Dodajemy koncentrat i mieszamy.
Krok 1 - Pikantny sos pieczarkowo-pomidorowy foto
2
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki.
W garnku podsmażamy pokrojoną cebulkę i przeciśnięty czosnek.
Krok 2 - Pikantny sos pieczarkowo-pomidorowy foto
3
Dodajemy pieczarki, solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy do zbrązowienia.
Krok 3 - Pikantny sos pieczarkowo-pomidorowy foto
4
Do pieczarek dodajemy pomidory i dusimy do miękkości.
Krok 4 - Pikantny sos pieczarkowo-pomidorowy foto
5
Dodajemy jogurt i króciutko dusimy. Mieszamy. Podajemy z ziemniaczkami tłuczonymi.
Krok 5 - Pikantny sos pieczarkowo-pomidorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak