Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Czy sernik zawsze musi być na słodko? Ja upiekłam pyszny pikantny sernik z dodatkiem leśnych grzybów i orzechów włoskich.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

grzyby

  • grzyby leśne

    50 dag
  • cebule

    2 szt.
  • masło 82%

    3 łyżki
  • sól

    5 szczypt
  • czarny pieprz mielony Prymat

    5 szczypt

pozostałe składniki

  • twaróg półtłusty

    1 kg
  • ziemniaki ugotowane

    65 dag
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • jajka

    8 szt.
  • masło 82%

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowanie grzybów

Grzyby oczyścić i pokroić.
Cebule obrać z łupinek i posiekać.
Krok 3 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto

Masło roztopić na patelni, dodać grzyby, cebulę, sól, pieprz, smażyć aż odparuje woda i ostudzić.

przygotowanie pozostałych składników

Krok 1 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto
Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Krok 2 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto
Orzechy włoskie posiekać dość grubo. Przygotować jajka i masło.

przygotowanie sernika

Z jajek oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć na puszystą masę i dodać 10 dkg miękkiego masła. Dalej ucierać razem aż masło połączy się z żółtkami.

Do żółtek z masłem dodać twaróg z ziemniakami, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Do sera dodać grzyby, orzechy, sól, pieprz i całość wymieszać. 

Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Pianę stopniowo dodawać sera z grzybami i delikatnie mieszać.
Krok 7 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto
Średnią tortownicę wysmarować masłem. Masę wyłożyć do tortownicy i piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy sernik nie jest jeszcze mokry w środku.
Krok 9 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto
Po wyjęciu z piekarnika sernik ostudzić podzielić na porcje. Smacznego!
eli_555
Czasem warto przygotować pikantny sernik i spróbować nowych smaków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat