Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Czy sernik zawsze musi być na słodko? Ja upiekłam pyszny pikantny sernik z dodatkiem leśnych grzybów i orzechów włoskich.

Składniki:

grzyby

grzyby leśne 50 dag
cebule 2 szt.
masło 82% 3 łyżki
sól 5 szczypt
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt

pozostałe składniki

twaróg półtłusty 1 kg
ziemniaki ugotowane 65 dag
orzechy włoskie 10 dag
jajko 8 szt.
masło 82% 10 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Porada

Czasem warto przygotować pikantny sernik i spróbować nowych smaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

przygotowanie grzybów

1
Grzyby oczyścić i pokroić.
2
Cebule obrać z łupinek i posiekać.
3

Masło roztopić na patelni, dodać grzyby, cebulę, sól, pieprz, smażyć aż odparuje woda i ostudzić.

Krok 3 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto

przygotowanie pozostałych składników

1
Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Krok 1 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto
2
Orzechy włoskie posiekać dość grubo. Przygotować jajka i masło.
Krok 2 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto

przygotowanie sernika

1
Z jajek oddzielić żółtka od białek.
2
Żółtka utrzeć na puszystą masę i dodać 10 dkg miękkiego masła. Dalej ucierać razem aż masło połączy się z żółtkami.
3

Do żółtek z masłem dodać twaróg z ziemniakami, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

4

Do sera dodać grzyby, orzechy, sól, pieprz i całość wymieszać. 

5
Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
6
Pianę stopniowo dodawać sera z grzybami i delikatnie mieszać.
7
Średnią tortownicę wysmarować masłem. Masę wyłożyć do tortownicy i piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Krok 7 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto
8
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy sernik nie jest jeszcze mokry w środku.
9
Po wyjęciu z piekarnika sernik ostudzić podzielić na porcje. Smacznego!
Krok 9 - Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:18
Coś innego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak