Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
batat
3 szt -
cebula biała
1 szt -
papryczka chili
1 szt -
czosnek ząbki
3 szt -
olej roślinny
2 łyżki -
woda
1 litr -
Liść laurowy suszony Prymat
1 -
Ziele angielskie całe Prymat
2 szt -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2 szt -
Kurkuma mielona Prymat
szczypta -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta -
oregano
szczypta -
cząber
szczypta
Przepis i sposób przygotowania PIKANTNY KREM Z BATATÓW
Bataty obieram, kroję w kostkę. Cebulę i czosnek również obieram,
drobno siekam, po czym szklę na rozgrzanym oleju w rondlu.
Z papryczki usuwam pestki, drobno siekam i wrzucam do cebuli z czosnkiem.
Wrzucam słodkie ziemniaki, wlewam wodę, dodaję liść laurowy, odrobinę soli,
oraz ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości.
Kiedy bataty zmiękną, wyjmuję liść laurowy i ziele angielskie,
miksuję przy pomocy blendera i doprawiam do smaku.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się