PIKANTNY KREM Z BATATÓW

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    3 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • woda

    1 litr
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szt
  • Kurkuma mielona Prymat

    szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • oregano

    szczypta
  • cząber

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Bataty obieram, kroję w kostkę. Cebulę i czosnek również obieram,
drobno siekam, po czym szklę na rozgrzanym oleju w rondlu.
Z papryczki usuwam pestki, drobno siekam i wrzucam do cebuli z czosnkiem.
Wrzucam słodkie ziemniaki, wlewam wodę, dodaję liść laurowy, odrobinę soli,
oraz ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości.

Kiedy bataty zmiękną, wyjmuję liść laurowy i ziele angielskie,
miksuję przy pomocy blendera i doprawiam do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 20.03.2015 19:35
Ciekawa jestem smaku!
V_kuchareczka 20.03.2015 19:08
apetycznie wygląda
cukiereczek 20.03.2015 17:18
ciekawy przepis
IwonaDD 20.03.2015 15:24
pyszna zupka
Magda60 20.03.2015 15:12
ciekawa zupka
justynkag 20.03.2015 14:50
Świetnie!Do wypróbowania, bo akurat mam bataty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat