Pikantny gulasz z miodową nutą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    0,5 kg
  • mąka pszenna

    3-4 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • kasza jęczmienna

    1 szkl.
  • cebula

    1
  • czosnek ząbki

  • olej do smażenia

  • papryka czerwona

    1-2 szt.
  • Czosnek suszony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt.
  • miód

    2 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • przecier pomidorowy

    1/3-1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantny gulasz z miodową nutą foto
Karkówkę kroję w kostkę (2x2 cm) i obtaczam w mące.
Krok 2 - Pikantny gulasz z miodową nutą foto
Podsmażam na nie za dużej ilości oleju. Doprawiam solą i pieprzem. Cebulę kroję w drobną kosteczkę, czosnek jak najdrobniej. Dodaję do smażącej się karkówki. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i smażę jeszcze 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Pikantny gulasz z miodową nutą foto
Zawartość patelni przekładam do garnka. Zalewam 1,2 l zimnej wody.
Krok 4 - Pikantny gulasz z miodową nutą foto
Doprowadzam do wrzenia. Dodaję przyprawy ( ilośćiowo "na oko"-nie należy przesadzić z pieprzem cayenne). Przykrywam i duszę. Po 15 minutach dodaję przecier pomidorowy i mieszam. Duszę dalej. Po 5 minutach dodaję miód. Duszę jeszcze 30-35 minut (całkowity czas duszenia powinien wynosić minimum 50 minut). 15 minut przed czasem wsypuję kaszę jęczmienną.
Krok 5 - Pikantny gulasz z miodową nutą foto
Mięso musi być miękkie a kasza ugotowana. Należy sprawdzić przed zdjęciem gulaszu z ognia.
martyna94
Do gulaszu można dodać inne warzywa. Można również zrezygnować z ostrych przypraw, jeśli takich nie lubimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 28.08.2014 12:36
niezła taka nutka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat