Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny domowy ketchup

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 kg
cukier 1/2 kg
czosnek 3 główki
sól 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ocet 10 % 300 ml
pomidory 30 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej do smażenia 250 ml
papryczka chili 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny domowy ketchup

Kroki postępowania

1
Paprykę słodką przekroić na połówki wydrążyć nasiona ,z chili zrobić to samo ale uwaga -obrać je w gumowych cienkich rekawiczkach inaczej grozi poparzeniem rąk.Czosnek obrać ze skórki,pomidory umyć i wszystko razem skręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach.
Krok 1 - Pikantny domowy ketchup foto
2
Przełożyć do garnka wlać ocet i dodać liść laurowy wsypać cukier posolić i gotować wszystko razem przez 1 godzinę ,po upływie tego czasu wlać olej i gotować jeszcze 10 minut.
Krok 2 - Pikantny domowy ketchup foto
3
Rozlać do słoiczków zakrecić zapasteryzować 5-10 minut.Wystudzić wynieść do ciemnej piwnicy.
Krok 3 - Pikantny domowy ketchup foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 31.08.2013 15:41
z papryką smaczny na pewno :)
Papryczka 31.08.2013 15:34
dobry jest taki
Ola1984 31.08.2013 15:29
To taki bardziej "paprykoketchup" ale musi smakować świetnie.
bogusia19 31.08.2013 14:02
pysznie wygląda
Konczi 31.08.2013 13:53
fajnie wygląda, wypróbuję :)
sanielcia 31.08.2013 13:52
na pewno jest super
dodi 31.08.2013 13:32
domowy zawsze najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak