Pikantne skrzydełka z nutą słodyczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    1 kg
  • ketchup pikantny

    3 łyżki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3
  • sól do smaku

  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Posypać i natrzeć je przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką i solą. Następnie dodać ketchup, miód, olej - porządnie wymieszać.
Tak przygotowane skrzydełka wstawić do lodówki na kilka godzin.
Skrzydełka przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać do nich ziele angielskie, liść laurowy. Niewielką ilością wody opłukać miskę, w której się marynowały - podlać tym płynem skrzydełka.
Mięso wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę – skrzydełka mają się przyrumienić.
Podawać gorące.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 25.03.2015 08:44
takie smaki najbardziej lubię
jasiek 24.03.2015 12:49
do piwa idealne
Wiesława1 24.03.2015 08:34
pyszne mięsko
wyattearp 23.03.2015 19:41
smacznie wyglądają
Megg 23.03.2015 19:31
wspaniale skrzydelka
Bernadeta1 23.03.2015 17:57
wyglądają bardzo smacznie i tak na pewno smakują
Gocha29 23.03.2015 17:18
Bardzo apetyczna propozycja skrzydełek
Beatris 23.03.2015 16:23
Apetycznie przygotowane mięsko:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat