Pikantne skrzydełka w panierce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na skrzydełka

  • skrzydełka kurczaka

    12 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    3 łyżeczki
  • olej do smażenia

    2 l

Panierka

  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna typ 650

    300 g
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    3 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka

Dodatek

  • sos słodko-kwaśny

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
Umyte i wysuszone skrzydełka z kurczaka porcjujemy na 3 części. Ostatnia, najmniejsza, bez mięsa nie przyda się w tym daniu.
Krok 2 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
Doprawiamy kurczaka, solą, papryką i pieprzem cayenne.
Krok 3 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
Wybijemy jajka, dodajemy przyprawy oraz mąkę i mleko. Blenderem miksujemy całość na gładką masę i zalewamy kurczaki.
Krok 4 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
Wsypujemy mąkę do głębokiego naczynia. Dodajemy kurczaka i potrząsamy całą miską w taki sposób aby zrobiła się nierówna panierka.
Krok 5 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
Wrzucamy do rozgrzanego oleju kurczaka i smażymy około 10-11 minut aż panierka zrobi się brązowo-pomarańczowa.
Krok 6 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
Wyciągamy kurczaka z oleju i odstawiamy na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru oleju. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 17.11.2015 16:49
Jak w KFC! Super wyglądają!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat