Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne pralinki truskawkowo-żurawinowe
2. Do pustego rondelka wrzucamy kostki czekolady.
3. Gdy czekolada zaczyna się rozpuszczać dolewamy trochę mleka (ilość zależy od rodzaju czekolady, jeśli nie dolejemy mleka gorzka czekolada nie będzie wystarczająco płynna). Mleko dolewamy stopniowo tak aby po wymieszaniu od razu połączyło się z rozpuszczającą się czekoladą (ewentualny nadmiar należy odlać).
4. Gdy czekolada jest już płynna dodajemy cayenne i dokładnie mieszamy.
5. Po około 30 minutach czekolada powinna już być tak płynna aby z łatwością można było wysmarować nią dowolną formę. Ja do smarowania użyłam 2 łyżeczek i od razu zrobiłam grubszą warstwę około 3 mm. Resztę czekolady odstawiamy.
5. Foremki z ostudzoną czekoladą dajemy do zamrażalnika, do czasu aż zastygną (zależy od temperatury).
Nadzienie:
Śmietankę zmiksować z odrobiną pikantnego musu truskawkowego ( zrobiłam taki wcześniej i dodałam czereśni tu przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/285855/ ).
Gotowe nadzienie przelewamy do foremek, wrzucamy kilka żurawin i zasklepiamy formy czekoladą.
- Podajemy na zimno i przechowujemy w zamrażalniku.
SMACZNEGO !