Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy z malinami rumowymi, DS XX odc. 11

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przygotuj wyjątkowy deser krok po kroku - mus czekoladowy z pianką z jajek, idealnie zbalansowany smak słodkiego i lekko pikantnego. Dodatkowo urozmaicony świeżym sosem malinowo-porzeczkowym i chrupiącymi pistacjami. Sprawdź przepis i odkryj, jak w prosty sposób stworzyć kulinarne arcydzieło!

Składniki:

gorzka czekolada 220 g
masło 50 g
jajko 6 sztuk
cukier 50 g
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
śmietanka 36% 125 ml
sól szczypta
konfitura z czarnej porzeczki 200 g
pistacje 50 g
bezy 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy z malinami rumowymi, DS XX odc. 11

Marzysz o deserze, który rozpływa się w ustach, jednocześnie oferując niezwykłe doznania smakowe? Przepis na mus czekoladowy z pianką z jajek jest właśnie tym, czego szukasz! Zrób sobie przyjemność i zanurz się w królestwie czekoladowych uniesień, z nutą świeżości malin i porzeczek oraz delikatnym akcentem pikantnego chili. Gotowy? Przejdźmy do dzieła!

Jak przygotować mus czekoladowy:

1

Kostki czekolady wrzucamy do garnka i roztapiamy w niskiej temperaturze, aby czekolada się nie rozważyła i nie przypaliła. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Czekamy do roztopienia i mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy szczyptą chili pieprz cayenne Prymat.

2

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka wkładamy do dużej miski i wsypujemy cukier i cukier z wanilią Prymat. Ubijamy powoli za pomocą miksera aż cukier się rozpuści. Do drugiej  miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach na sztywno. W kolejnej misce ubijamy białka (możemy dodać szczyptę soli) zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy aż piana będzie sztywna. 

3

Łączymy składniki: roztopioną czekoladę dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy ubitą śmietanę i szybko mieszamy łyżką do połączenia składników. Partiami dodajemy pianę z ubitych białek. Mieszamy łyżką i dodajemy kolejną porcję piany. Jeśli potrzeba, możemy na niskich obrotach mieszać  mikserem. Gotowy mus wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 

4

Do garnka wkładamy maliny, wlewamy rum i podgrzewamy. Przyprawiamy cukrem ze skórką cytryny Prymat. Dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki i podgrzewamy 2-3 minuty.

5

Z lodówki wyciągamy schłodzony mus. Do miski wlewamy wrzącą wodę i zanurzamy dwie łyżki. Za pomocą łyżek formujemy kulki. Posypujemy pistacjami i podajemy z sosem malinowo porzeczkowym. Dekorujemy pokruszonymi bezami. 

Gotowe! Twój deser jest teraz gotowy do podania i zachwycenia najbardziej wyrafinowanych podniebień. Spróbuj tego musu czekoladowego z pianką z jajek, podanego z sosem malinowo-porzeczkowym i posypanego pistacjami - niezapomniane doświadczenie dla zmysłów! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak