Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne mięso z kurczaka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
ketchup pikantny 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
jogurt grecki 2 łyżki
szałwia 2 łyżki ( siekana)
oliwa 2 łyżki
miód prawdziwy 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Mięso z kurczaka marynowane w ostrej marynacie z dodatkiem świeżo posiekanej szałwii i miodu jest pyszne.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne mięso z kurczaka

Kroki postępowania

1
Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pikantny ketchup, mieloną paprykę, oliwę, jogurt, miód i drobno posiekaną szałwię, wymieszać.
Krok 1 - Pikantne mięso z kurczaka foto
2
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w marynacie, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc)
Krok 2 - Pikantne mięso z kurczaka foto
3
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na 50-60 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 3 - Pikantne mięso z kurczaka foto
4
15 minut przed końcem pieczenia odkryć, oblać powstałym sosem, ponownie bez przykrycia włożyć do piekarnika, aby mięso nabrało rumianego koloru.
Krok 4 - Pikantne mięso z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.08.2016 16:45
bardzo dobre mięsko
Edita 05.06.2016 12:14
uwielbiam pikantne
Agnieszka-87-25 05.06.2016 09:21
pysznosci :)
Babeczka35 05.06.2016 06:38
Super mięsko:)
pestka 05.06.2016 00:07
pyszny obiad
Katarzyna59 04.06.2016 21:34
znakomite!!!!
bertpvd 04.06.2016 20:18
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak