Pikantne mięso z kurczaka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mięso z kurczaka przygotowane z dodatkiem ostrej papryki, miodu i ketchupu jest pyszne i ma chrupiącą skórkę. Polecam dla tych, którzy lubią ostre potrawy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    0.5 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    1 łyżka
  • ketchup pikantny

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sos sojowy ciemny

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Pikantne mięso z kurczaka foto
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać ketchup, paprykę, miód, olej, sok z cytryny, sos sojowy, wymieszać.
Krok 2 - Pikantne mięso z kurczaka foto
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.
Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
Krok 3 - Pikantne mięso z kurczaka foto
Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

W folii w kilku miejscach zrobić otworki wykałaczką. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby na mięsie powstała chrupiąca skórka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat