Pikantne flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak zagrodowy

    200 g
  • oliwa

    3 łyżki
  • bulion drobiowy

    1 l
  • marchew

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • suszone pomidory

    50 g
  • borowiki

    100 g
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • sól

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Umyte i oczyszczone podudzia z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na oliwie zalać bulionem i zagotować.
Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć na maśle wraz z pokrojoną w piórka cebulą, ugotowanymi i pokrojonymi w plastry borowikami i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Doprawić ostrą papryką, a następnie dodać do wywaru. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i otartym tymiankiem.
Pod koniec gotowania flaki zabielić śmietaną. Podawać ze świeżym pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 10.05.2017 15:26
super smacznie wygladają te flaczki
marcia7 14.04.2014 14:22
zrobiłam i polecam
marcia7 12.04.2014 21:33
ciekawa potrawa
as28 31.03.2014 20:42
mniam mniam
ao_12 06.01.2014 18:15
ciekawy przepis, muszę wypróbować
Kucharz_Tomek 02.01.2014 11:36
Panie Konradzie, czy można tu zastosować np. grzyby marynowane lub suszone jeżeli tak to w tej samej proporcji
Rycerz 26.12.2013 21:45
Nie lubię flaczków, lecz w tym wydaniu, na pewno wypróbuje.
Jacenty 09.10.2013 13:48
robiłem już kilka razy i za każdym razem bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat