Jesienne risotto z dynią i borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    30o g
  • rosół warzywny

    1 l
  • cebula biała

    1 sztuka
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • dynia

    1 sztuka (nieduża)
  • borowiki

    8 sztuk (niedużych)
  • serek kremowy

    1/2 opakowania
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    5 łyżek
  • wino białe

    1/2 szklanki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienne risotto z dynią i borowikami foto
Dynię pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze, posmarować 2 łyżkami oliwy i posypać cynamonem, chili i solą morską. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190˚C i piec aż miąższ będzie rumiany i miękki. Następnie ostudzić.
Krok 2 - Jesienne risotto z dynią i borowikami foto
W drugim garnku, na maśle, dusić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego. Jak warzywa będą miękkie dodać ryż i wymieszać. Podlewać winem, cały czas mieszając do momentu aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo dodawać 700 ml gorącego rosołu, mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu.
Krok 3 - Jesienne risotto z dynią i borowikami foto
Ugotowane risotto połączyć z dynią i wlać pozostałą część rosołu. Dusić całość, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Dodać serek, doprawić pieprzem i wymieszać.
Krok 4 - Jesienne risotto z dynią i borowikami foto
Risotto wyłożyć na talerze i udekorować podsmażonymi na maśle borowikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdalenaIC 28.10.2016 01:46
Z przyjemnością bym zjadła :)
wedith1 25.10.2016 15:42
wspaniała jesień na talerzu!
gosia56 25.10.2016 09:19
super ale to musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat