pikantna zupa tajska

pikantna zupa tajska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    400g
  • trawa cytrynowa

    2
  • limonka

    1
  • bulion warzywny

    1,5
  • marchew

    1
  • pierś z kurczaka

    ok.400g
  • sos rybny

    2 łyżki
  • pasta curry

    2 łyżki czerwona
  • pasta curry

    1 łyżka zielona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*Marchew pokroić w cienkie paseczki.
*Imbir posiekać, kurczaka pokroić w kosteczkę.
*Do garnka wlać bulion oraz dodać pokrojonego kurczaka. Gotować na małym ogniu.
*Trawę cytrynową rozbić, wyjąć twardy środek i zostawić w całości.
*Do bulionu dodać marchew,imbir, trawę cytrynową, pastę curry zieloną i czerwoną, sos rybny oraz mleko kokosowe.
*Zagotować, następnie wycisnąć sok z limonki i dodać do zupy.
*Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową.

Do zupy można dodać również liście kaffiru oraz kolendrę (w moim przypadku udekorowałam bazylią, bo mój partner nie przepada za kolendrą :/)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rafał10

15.01.2014 15:53
mmm wyśmienita :)

Olga_SK

14.01.2014 14:01
Oryginalne :)

wwwiolka

13.01.2014 19:36
Ja dodałabym jeszcze krewetki, ale zapowiada się pysznie. Moje smaki.

Pyszota

13.01.2014 18:30
aż się chce spróbować

noninka77

13.01.2014 18:18
świetna zupka:)

cukiereczek

13.01.2014 18:11
wygląda apetycznie

Agata3

13.01.2014 18:01
Super zupka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat