Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z anyżem i pomarańczami, DS XVII odc. 1
Jak zrobić kaczkę, żeby mięso było miękkie i smaczne? Zobacz przepis z programu "Doradca Smaku" na kaczkę z anyżem i pomarańczami. Dani jest niezwykle aromatyczne, smakowite i... proste w przygotowaniu.
Przygotowanie:
1. Ryż wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 – 20 minut, aż ryż zmięknie.
2. Szalotki kroimy na ćwiartki, czosnek w plastry. Imbir obieramy i kroimy w drobne słupki. Przekładamy składniki do miski i dodajemy posiekaną papryczkę chili. Solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy.
3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Umyte i osuszone udka kaczki oprószamy startą na małych oczkach tarki gałką muszkatołową. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy także przygotowane wcześniej warzywa i szczelnie zamykamy rękaw. Udka pieczemy przez 70 minut.
4. Pod koniec pieczenia kaczki przygotowujemy sos pomarańczowy. Do rondelka wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy składniki i wsypujemy anyż. Ustawiamy rondelek na palniku. Do soku wlewamy sos rybny
i miód, mieszamy całość i podgrzewamy na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Trawę cytrynową tłuczemy nożem, a następnie kroimy na duże kawałki i wrzucamy do sosu. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze chwilę.
5. Siekamy szczypiorek i paprykę chili.
Sposób podania:
Aromatyczne udka z kaczki podajemy z dzikim ryżem i pomarańczowym sosem. Danie dekorujemy ćwiartką limonki, posypujemy szczypiorkiem oraz papryczką chili.