Kaczka z anyżem i pomarańczami, DS XVII odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Kaczka z anyżem i pomarańczami, DS XVII odc. 1

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na kaczkę z anyżem i pomarańczami - aromatyczne mięso z sosem pomarańczowym podane z dzikim ryżem. Pomysł na danie obiadowe z kaczki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udka z kaczki

    4 sztuki
  • ryż dziki

    2 szklanki
  • woda

    3 szklanki
  • szalotka

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir świeży

    3 cm
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1/2 (starta) sztuki

Sos:

  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    500 mililitrów
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżeczka
  • Anyż nasiona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos rybny

    5 łyżek
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • trawa cytrynowa

    1 sztuka

Do podania:

  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • limonka

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kaczka z anyżem i pomarańczami, DS XVII odc. 1

Jak zrobić kaczkę, żeby mięso było miękkie i smaczne? Zobacz przepis z programu "Doradca Smaku" na kaczkę z anyżem i pomarańczami. Dani jest niezwykle aromatyczne, smakowite i... proste w przygotowaniu.

Przygotowanie:

1. Ryż wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 – 20 minut, aż ryż zmięknie.

2. Szalotki kroimy na ćwiartki, czosnek w plastry. Imbir obieramy i kroimy w drobne słupki. Przekładamy składniki do miski i dodajemy posiekaną papryczkę chili. Solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy.

3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Umyte i osuszone udka kaczki oprószamy startą na małych oczkach tarki gałką muszkatołową. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy także przygotowane wcześniej warzywa i szczelnie zamykamy rękaw. Udka pieczemy przez 70 minut.

4. Pod koniec pieczenia kaczki przygotowujemy sos pomarańczowy. Do rondelka wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy składniki i wsypujemy anyż. Ustawiamy rondelek na palniku. Do soku wlewamy sos rybny

i miód, mieszamy całość i podgrzewamy na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Trawę cytrynową tłuczemy nożem, a następnie kroimy na duże kawałki i wrzucamy do sosu. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze chwilę.

5. Siekamy szczypiorek i paprykę chili.

Sposób podania:

Aromatyczne udka z kaczki podajemy z dzikim ryżem i pomarańczowym sosem. Danie dekorujemy ćwiartką limonki, posypujemy szczypiorkiem oraz papryczką chili.

Doradca Smaku
Anyż świetnie podkręca smak pomarańczowego sosu. Kiedy rozgnieciemy nasiona w moździerzu, możemy przyprawiać nim również zupy czy warzywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat