Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z anyżem i pomarańczami, DS XVII odc. 1

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na kaczkę z anyżem i pomarańczami - aromatyczne mięso z sosem pomarańczowym podane z dzikim ryżem. Pomysł na danie obiadowe z kaczki.

Składniki:

Składniki:

udka z kaczki 4 sztuki
ryż dziki 2 szklanki
woda 3 szklanki
szalotka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 3 cm
papryczka chili 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/2 (starta) sztuki

Sos:

sok wyciśnięty z pomarańczy 500 mililitrów
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
Anyż nasiona Prymat 1/2 łyżeczki
sos rybny 5 łyżek
miód wielokwiatowy 1 łyżka
trawa cytrynowa 1 sztuka

Do podania:

szczypiorek 1/2 pęczka
limonka 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka

Porada

Anyż świetnie podkręca smak pomarańczowego sosu. Kiedy rozgnieciemy nasiona w moździerzu, możemy przyprawiać nim również zupy czy warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z anyżem i pomarańczami, DS XVII odc. 1

Jak zrobić kaczkę, żeby mięso było miękkie i smaczne? Zobacz przepis z programu "Doradca Smaku" na kaczkę z anyżem i pomarańczami. Dani jest niezwykle aromatyczne, smakowite i... proste w przygotowaniu.

Przygotowanie:

1. Ryż wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 – 20 minut, aż ryż zmięknie.

2. Szalotki kroimy na ćwiartki, czosnek w plastry. Imbir obieramy i kroimy w drobne słupki. Przekładamy składniki do miski i dodajemy posiekaną papryczkę chili. Solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy.

3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Umyte i osuszone udka kaczki oprószamy startą na małych oczkach tarki gałką muszkatołową. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy także przygotowane wcześniej warzywa i szczelnie zamykamy rękaw. Udka pieczemy przez 70 minut.

4. Pod koniec pieczenia kaczki przygotowujemy sos pomarańczowy. Do rondelka wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy składniki i wsypujemy anyż. Ustawiamy rondelek na palniku. Do soku wlewamy sos rybny

i miód, mieszamy całość i podgrzewamy na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Trawę cytrynową tłuczemy nożem, a następnie kroimy na duże kawałki i wrzucamy do sosu. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze chwilę.

5. Siekamy szczypiorek i paprykę chili.

Sposób podania:

Aromatyczne udka z kaczki podajemy z dzikim ryżem i pomarańczowym sosem. Danie dekorujemy ćwiartką limonki, posypujemy szczypiorkiem oraz papryczką chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak