Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa rybna z dorsza
Pikantne dania mają swoich fanów, jak i przeciwników. Warto jednak spróbować tej zupy rybnej z dorsza! Pikantność można dostosować do swoich preferencji, a jej aromatyczność i połączenie smaków przypadnie do gustu każdemu.
Jak przygotować zupę rybną z dorsza krok po kroku:
Przygotowujemy bulion rybny. Ryby umyć, oczyścić. Włoszczyznę również umyć, obrać i pokroić w kawałki. Do garnka włożyć ryby i włoszczyznę, zalać 2 litrami wody, dodać seler naciowy, fenkuł, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej godzinę. Pozostawić do wystudzenia i przecedzić.
Krewetki umyć. Usunąć głowy – oderwać je od pancerza lub odciąć nożem.
Cebule pokroić w duża kostkę, pora i łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. Do bulionu rybnego dodać pomidory z puszki i zmiksować. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Do bulionu dodać marchewkę, koper włoski, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać podsmażoną cebule, pora, łodygi selera naciowego, ostrą i słodką paprykę oraz czosnek. Gotować ok. 30 minut. Filety z dorsza umyć i pokroić w kawałki, dodać do zupy. Po 3 minutach dodać krewetki i sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Podawać z pieczywem.