Pikantna zupa rybna z dorsza

Pikantna zupa rybna z dorsza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bulion rybny

  • ryby patroszone

    1 1/2 kg
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • fenkuł

    1/2 szt
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • sól

  • woda

    2 litry

Składniki na zupę rybną

  • filet z dorsza

    1 kg
  • krewetki duże

    15 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • fenkuł

    1/2 szt
  • seler naciowy

    5 łodyg
  • cebule

    2 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • marchew

    2-3 szt
  • ząbki czosnku

    4-5 szt
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • papryka ostra Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
Przygotowanie bulionu rybnego:

Ryby umyć, oczyścić. Włoszczyznę również umyć, obrać i pokroić w kawałki. Do garnka włożyć ryby i włoszczyznę, zalać 2 litrami wody, dodać seler naciowy, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej godzinę. Pozostawić do wystudzenia i przecedzić.
Krok 2 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
Przygotowanie krewetek:

Krewetki umyć. Usunąć głowy – oderwać je od pancerza lub odciąć nożem.
Krok 3 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
Delikatnie podważać poszczególne kawałki pancerza i zdejmować je. Ostatni oderwać wraz z ogonem. Usunąć odnóża.
Krok 4 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
Naciąć krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usunąć ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie opłukać krewetki.
Krok 5 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
Przygotowanie zupy rybnej:

Cebulę pokroić w duża kostkę, pora i łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. Do bulionu rybnego dodać pomidory z puszki i zmiksować. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Do bulionu dodać marchewkę, koper włoski, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać podsmażoną cebulę, pora i łodygi selera naciowego. Ostrą i słodką paprykę oraz czosnek. Gotować ok. 30 minut. Filety z dorsza umyć i pokroić w kawałki, dodać do zupy. Po 3 minutach dodać krewetki i sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Podawać z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aniagdz

31.07.2015 08:37
taką zupe uwielbiam

Mancia w kuchni

08.05.2015 10:49
cudowna zupa... zrobię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat