Pikantna zupa rybna z dorsza

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bulion rybny:

  • ryby patroszone

    1,5 kilograma
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • fenkuł

    0,5 sztuki
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • woda

    2 litry

Składniki na zupę rybną:

  • filet z dorsza

    1 kilogram
  • krewetki duże

    15 sztuk
  • pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • fenkuł

    0,5 sztuki
  • seler naciowy

    5 łodyg
  • cebule

    2 sztuki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • marchew

    2-3 sztuki
  • czosnek

    4-5 ząbków
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto

Przygotowanie bulionu rybnego:

Ryby umyć, oczyścić. Włoszczyznę również umyć, obrać i pokroić w kawałki. Do garnka włożyć ryby i włoszczyznę, zalać 2 litrami wody, dodać seler naciowy, fenkuł, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej godzinę. Pozostawić do wystudzenia i przecedzić.

Krok 2 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto

Przygotowanie krewetek:

Krewetki umyć. Usunąć głowy – oderwać je od pancerza lub odciąć nożem.

Krok 3 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
Delikatnie podważać poszczególne kawałki pancerza i zdejmować je. Ostatni oderwać wraz z ogonem. Usunąć odnóża.
Krok 4 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
Naciąć krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usunąć ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie opłukać krewetki.
Krok 5 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto

Przygotowanie zupy rybnej:

Cebule pokroić w duża kostkę, pora i łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. Do bulionu rybnego dodać pomidory z puszki i zmiksować. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Do bulionu dodać marchewkę, koper włoski, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać podsmażoną cebule, pora, łodygi selera naciowego, ostrą i słodką paprykę oraz czosnek. Gotować ok. 30 minut. Filety z dorsza umyć i pokroić w kawałki, dodać do zupy. Po 3 minutach dodać krewetki i sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Podawać z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 31.07.2015 08:37
taką zupe uwielbiam
Mancia w kuchni 08.05.2015 10:49
cudowna zupa... zrobię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat