Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa fasolowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 30 dag
wędzonka 20 dag
kiełbasa podwawelska 30 dag
cebula 1 szt
oliwa 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
chleb tostowy 1 kromka
pomidory bez skóry 4-5 kg
papryczka chili kawałek
Kminek mielony Prymat 0,4 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Porada

Zupa fasolowa z dodatkiem wędliny i ostrej papryczki jest pyszna i rozgrzewająca w chłodne jesienne lub zimowe dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa fasolowa

Kroki postępowania

1
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w pół krążki, wędzonkę w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie zrumienić pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę.
Krok 1 - Pikantna zupa fasolowa foto
2
Fasolę zamoczyć na noc, następnego dnia ugotować na pół miękko w świeżej, lekko osolonej wodzie.
Krok 2 - Pikantna zupa fasolowa foto
3
Do pół miękkiej fasoli dodać podsmażoną wędlinę.
Krok 3 - Pikantna zupa fasolowa foto
4
Dodać koncentrat, paprykę mieloną, posiekaną papryczkę chili, kminek, pomidory i pokrojony w kostkę chleb . Gotować do miękkości, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
Krok 4 - Pikantna zupa fasolowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.12.2016 09:06
pycha,moje smaki :-)
Franciszek 08.12.2016 00:41
dobra zupa
anka1988 07.12.2016 21:38
uwielbiam taką zupke fasolowa
Renataj 07.12.2016 19:32
Apetyczna i taka "do syta" - taką lubię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak