Pikantna zupa dyniowa (z kuchni amerykańskiej)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • dynia

    75 dag/rozgotowanej
  • cebula biała

    3 szklanki/posiekanej
  • masło

    3 łyżki
  • bulion drobiowy

    4 1/2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • pestki dyni

    1/2 łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

Składniki na śmietanę meksykańską

  • śmietana

    1/2 szklanki
  • bita śmietana

    1/2 szklanki
  • sok z limetki

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Obie śmietany i sok połączyć i odstawić w chłodne miejsce. W między czasie roztopić w garnku masło , wsypać cebulę i zeszklić. Papę dyniową , mleko, pieprz i podsmażoną cebulę zmiksować na gładko. Wlać bulion i cały czas mieszając- podgrzać. Następnie doprawić, rozlać na talerze, posypać wcześniej uprażonymi pestkami dyniowymi i obłożyć śmietaną meksykańską.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agataw1990 25.07.2015 22:37
Uwielbiam kremy z warzyw :)
Saga123 25.07.2015 21:09
apetycznie wygląda
Betina#45 25.07.2015 17:59
pyszna zupa ;) wygląda pysznie
Pani Domu 25.07.2015 15:13
ciekawy przepis na zupę dyniową

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat