Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna wołowina w winie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 0,5 kg
boczek wędzony 10 dkg
cebula 3 szt
papryka czerwona 2 szt
wino czerwone wytrawne 250 ml
papryczka chili 2 szt
sól do smaku
tymianek 1 łyżeczka
czosnek ząbki 1
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
marchew 2 szt
bulion wołowy 1 kostka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
olej z suszonych pomidorów 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna wołowina w winie

Kroki postępowania

1
Wołowinę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
Krok 1 - Pikantna wołowina w winie foto
2
Podsmażone mięso zgarniamy na bok, dodajemy cebulę i lekko rumienimy, całość zalewamy bulionem i winem. Przykrywamy i gotujemy 1 h na wolnym ogniu
Krok 2 - Pikantna wołowina w winie foto
3
Dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na małym ogniu 15 min
Krok 3 - Pikantna wołowina w winie foto
4
Dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz tymianek. Doprawiamy do smaku pokrojoną papryczką chilli. W razie potrzeby sos zagęścić mąką..
Całość podajemy z kaszą lub pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Krok 4 - Pikantna wołowina w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 21.09.2015 12:07
pyszna wołowinka
misia53 30.01.2015 21:10
Bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak