Pikantna pierś w marynacie jogurtowej z ziarnami

Pikantna pierś w marynacie jogurtowej z ziarnami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    500 gram
  • jogurt naturalny

    3 łyżka
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbek
  • garam masala

    1/4 łyżeczka
  • chili w płatkach

    1/4 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    1/2 łyżeczka
  • sezam

    2 łyżka
  • siemię lniane

    2 łyżka
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    8 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • ocet balsamiczny

    1/2 łyżeczka
  • ryż basmati

    100 gram
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
  • mix sałat

    1/2 (z rukolą w składzie)
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś podzielić na porcje. Jogurt wymieszać z solą, chili, kurkumą, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, garam masala i papryką. Marynatą zalać piersi i odstawić na 30 minut.
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Pomidory koktajlowe pokroić na połówki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do sałaty. Zalać dressingiem przygotowanym z oleju (oliwy), soli, pieprzu i octu. Wymieszać.
Piersi przełożyć do naczynia, posypać sezamem i siemieniem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Piersi podawać z sałatką i ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

30.07.2016 12:41
smaczne danie

EmciaPichci

31.01.2014 07:47
śliczne zdjęcie! a pierś musi być mega soczysta...

treonina

23.01.2014 21:29
cudowne danie!

mufinka79

05.05.2013 13:43
Piękny kawałek mięsa, a panierka jest super, bo też taką robię :)

Renataj

05.05.2013 10:44
Pewnie pysznie smakuje.

Olga_SK

05.05.2013 10:34
ileż kolorów na talerzu... mniam :)

angelika14

05.05.2013 09:30
świetna marynata, chętnie wykorzystam ją nie tylko do piersi z kurczaka

iwi

05.05.2013 08:34
Prezentuje się znakomicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat