Pikantna oliwa z paprykami chili

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczki chili

    5-10 szt
  • oliwa

    200 ml
  • zioła świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Myjemy starannie butelkę i równie starannie suszymy. To ważne, aby nasza oliwa nie miała później tendencji do pryskania po podgrzaniu.. Podobnie papryczki - myjemy, sparzamy wrzątkiem, suszymy.Wkładamy papryczki do butelki. Ja użyłam malutkich papryczek, jeśli jednak posiadacie większe, lub nie mieszczą się Wam one w otwór butelki, przekrawacie je na pół, lub paseczki, bez usuwania pestek. Pestki zawierają w sobie bowiem dużo \"ostrości\". Zalewamy papryczki zimną oliwą. Zamykamy butelkę i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po miesiącu \"leżakowania\" oliwa powinna już nabrać pożądanego smaku. Można ją dość długo przechowywać. Spokojnie kilka miesięcy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 16.01.2012 19:24
bardzo dobry pomysł
sylwia / sytofala 13.11.2011 21:26
świetne zdjęcie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat