Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijana wisienka

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wiśni pod dostatkiem, a więc postanowiłam poczęstować Was tym wspaniałym ciastem. Połączenie musu wiśniowego z nutą alkoholu i soczystej galaretki sprawi, że poczujecie się jak w kraju kwitnącej wiśni.

Składniki:

Biszkopt:

jajka duże 5 sztuk
mąka pszenna 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,5 szklanki

Mus wiśniowy:

wiśnie 300 gramów
galaretka wiśniowa 2 opakowania
cukier 5 łyżek
woda 2/3 szklanki

Masa wiśniowa:

śmietana kremówka 0,5 litra
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
cukier 4 łyżki
woda 0,5 szklanki

Dodatkowo

wiśnie 200 gramów
galaretka wiśniowa 2 opakowania
wódka 0,5 szklanki

Do nasączenia:

woda 0,5 szklanki
wódka 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pijana wisienka

1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki połączyć ze sobą i dodać do masy. Wymieszać ręcznie. Piec 25 minut w 170 stopniach. Nasączyć wodą z alkoholem.
2. Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do blendera. Dodać cukier. Galaretki rozpuścić w 2/3 szklanki wody, tężejącą wlać do zblendowanych wiśni. Wylać na biszkopt.
3. Wiśnie namoczyć w wódce.
4. Masa wiśniowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Tężejącą połączyć z masą. Wylać na mus.
5. Nasączone wiśnie wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak