Przepis i sposób przygotowania na: Pijana wisienka
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki połączyć ze sobą i dodać do masy. Wymieszać ręcznie. Piec 25 minut w 170 stopniach. Nasączyć wodą z alkoholem.
2. Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do blendera. Dodać cukier. Galaretki rozpuścić w 2/3 szklanki wody, tężejącą wlać do zblendowanych wiśni. Wylać na biszkopt.
3. Wiśnie namoczyć w wódce.
4. Masa wiśniowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Tężejącą połączyć z masą. Wylać na mus.
5. Nasączone wiśnie wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.