Pijak na odwyku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny

  • jajko

    3 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cukier kryształ

    3 łyżki

Krem budyniowy

  • mleko 3,2%

    500 ml
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • żółtka

    3 szt
  • cukier puder

    3 łyżki
  • margaryna

    1 kostka

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

  • kawa rozpuszczalna

  • dżem truskawkowy

Ciasto makowo - kokosowe

  • białka

    6 szt
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1/2 szklanki
  • mak

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Upiec biszkopt z 3 jaj: Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
2. Przygotowanie ciasta makowo - kokosowego: Białka ubić na sztywno, kolejno wsypać cukier, mak i kokos delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki. Piec w temp 180 st C ok 25min.
3. Przygotowanie kremu budyniowego: Do połowy mleka wsypać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz żółtka. Wymieszać. Resztę mleka zagotować, do gotującego wlać mleko z mąką i żółtkami. Zagotować i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce wystudzonej masy.
4. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu, położyć na nie ciasto makowo - kokosowe, a kolejno krem budyniowy. Na masie ułożyć biszkopty maczane w ponczu (jaki wg uznania) Polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 06.03.2016 17:10
pyszne to ciasto,znam przepis
misia53 29.02.2016 23:34
smaczne ale ja pokombinuję z "pijakiem"
Anna169Hosz 29.02.2016 17:17
Ciasto pyszne... ale "pijaków na odwyku" unikam :)
joannaa24 29.02.2016 13:51
Bardzo dobre ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat