Pijak/ Cycki teściowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki

  • Biszkopty

  • dżem śliwkowy

    1 słoiczek
  • SZKLANKA WÓDKI

  • Biszkopt

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • olej

    6 łyżek
  • mąka

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1
  • białka

    6 szt
  • mak

    1/2 szklanki
  • kokos

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • Krem:

  • mleko

    1/2 l
  • żółtka

    3 szt
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • margaryna

    250 g
  • polewa kakaowa

  • margaryn

    100 g
  • cukier

    5 łyżek
  • woda

    5 łyżek
  • kakao

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pijak/ Cycki teściowej foto
Piekarnik nagrzewamy di temp. 170' z funkcją góra dół. Dno blachy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, następnie po łyżce dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczamy 30 min.
Krok 2 - Pijak/ Cycki teściowej foto
Biszkopt makowo-kokosowy: Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy pomału cukier i9 miksujemy. Następnie dodajemy mak, wiórki i miksujemy tylko chwilę. Pieczemy 25 min.
Krok 3 - Pijak/ Cycki teściowej foto
Na jasny biszkopt nakładamy dżem.
Krok 4 - Pijak/ Cycki teściowej foto
Na dżem nakładamy biszkopyt makowo kokosowy, a nawierzch krem. Krem: Do połowy mleka wsypujemy budyń obie mąki oraz żółtka. Resztkę mleka zagotowujemy i dodajemy rozdrobniona masę i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa stanie się gładka studzimy ją. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy małymi partiami masę budyniową. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wykładamy na biszkopt makowo kokosowy.
Krok 5 - Pijak/ Cycki teściowej foto
Na masę wykładamy biszkopty wcześniej nasączone w wódce.
Krok 6 - Pijak/ Cycki teściowej foto
Polewa kakaowa: Margaryna, cukier, wodę umieszczamy w garnku i gotujemy. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 7 - Pijak/ Cycki teściowej foto
Na biszkopciki wylewamy polewę. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 28.11.2013 15:38
super ciacho
dada 05.11.2013 11:12
mniam mniam :)
Barbara777 12.10.2013 17:34
Habibi dobrze to ujełaś:D
Róża1 12.10.2013 11:42
pyszne ciacho !!!!!!
Michał2 08.10.2013 11:35
pyszne, mniam!
Habibi 01.10.2013 09:30
Gdyby tylko wszystkie teściowe miały takie apetyczne cycki ... hahaha ;) Może skończyły by się niewybredne żarty zięciów na ich temat ... :)
wyattearp 01.10.2013 07:10
pyszne ciasto
monisia1977 01.10.2013 07:05
super ciacho
eMMe 30.09.2013 22:46
Przypomina mi się, że gdzieś kiedyś jadłam takie ciasto. Było pyszne:)
Małgorzata9 30.09.2013 22:22
smakowite ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat