Przepis i sposób przygotowania na: Pierwsze sushi
Nastepnie zalewamy woda i odstawiamy na pol godziny.
Po tym czasie ostatni raz pluczemy ryz i nastepnie gotujemy wg czasu wskazanego na opakowaniu.Nalezy czesto mieszac zeby sie nie przypalil.
Ryz po ugotowaniu odstawiamy do calkowitego wystygniecia.
Ocet ryzowy mieszamy z cukrem do calkowitego rozpuszczenia cukru.
Wystudzony ryz laczymy z zalewa.
Papryke oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski.
Ogorek obieramy, przecinamy wzdloz zeby usunac srodek, czyli calosc z pestkami i kroimy ogorek w cienkie slupki.
Avocado obieramy i kroimy w paski.
Liscie nori ukladamy na podkladzie bambusowym lub folii spozywczej.
Na calej powiezchni ukladamy ryz, na ryzu ukladamy w jednym rzadku skladniki.
Calosc dokladnie zwinac lekko dociskajac.
Opcja inna:
Na podkladzie bambusowym ukladamy folie, na niej ryz na podobienstwo wielkosci platow nori.
Na ryzu kladziemy liscie nori, na nich w rzedzie skladniki.
Zwijamy twozac zwarty rulon.
Na koniec posypac czarnym sezamem
Gotowe sushi kroimy ostrym nozem na plastry.
Podajemy z pasta wasabi i sosem sojowym.
Smacznego!!