Piersi z kurczaka w pikantnej panierce z jajkiem sadzonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak

  • piersi z kurczaka

    2 szt
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    0,5 opakowania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • mąka

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • jajko

    5 szt

Jajko sadzone

  • jajko

    2 szt
  • masło

    200 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatek

  • ogóreczki z chili Smak

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Myjemy kurczaka, suszymy ręcznikiem papierowym i doprawiamy przyprawą do drobiu, pieprzem i ostrą papryką. Roztrzepujemy jajka. Obok wysypujemy bułkę tartą. Kurczaka obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej. Czynność powtarzamy trzy razy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy. Zmieniamy strony co 2 minuty. Proces powinien nie trwać dłużej niż 12/15 minut. Lepiej smażyć na średnim ogniu dłużej ponieważ mamy gwarancję, iż nie przypali się panierka.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło. Klarujemy masło czyli tak długo podgrzewamy aż zrobi się biała pianka. Z małej odległości wbijamy jajko na patelnię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz kurczaka, jajko i na oddzielny talerz ogórki konserwowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat