Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    150 g
  • tymianek

    świeży 4 gałązki
  • oregano świeże

    4 gałązki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    suszona w płatkach 1 czubata łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku
  • żółty ser

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie foto
Piersi z kurczaka podzielić na cztery porcje.
Krok 2 - Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie foto
Listki oregano posiekać i przełożyć razem z listkami tymianku do miski. Dodać do nich posiekany czosnek, płatki papryki, jogurt, trochę soli morskiej i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie foto
Do marynaty włożyć kawałki mięsa i wymieszać tak, żeby marynata pokryła je w całości. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 4 - Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie foto
Po tym czasie kawałki mięsa w marynacie ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 5 - Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie foto
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na mięsie. Mięso zapiekać w 200 stopniach przez ok. 35 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 18.07.2016 21:21
Znakomicie wygląda
misia123410 18.07.2016 11:38
ale pyszności
mirosława4 18.07.2016 11:13
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat