piersi z indyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • masło

    6 dkg
  • mąka

    5 dkg
  • mleko

    o,50 litra
  • ser żółty

    5 dkg
  • likier pomarańczowy

    0,25 mililitra
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    2 szczypty
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • indyk

    4 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1

Plastry mięsa obtoczyć w mące .Obsmażyć na 25 g masła po 5=6 minut z każdej strony.

2

Naczynie żaroodporne wysmarować 5 g masa. Ułożyć piersi.

3

Do masła które zostało na patelni dolać likier i dokładnie wymieszać.

4

Z 30 gramów masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę. Dolać mleko, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5

Zetrzeć ser na tarce i połowę dodać do sosu, dolać z patelni tłuszcz z likierem. Wszystko dokładnie wymieszać i dolać śmietanę.

6

Zalać mięso, posypać resztą sera. Zapiekać 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mela25 14.02.2014 07:34
pyszności mniam
Wafelek2601 15.12.2013 16:37
smaczne mięsko
erym 29.10.2013 08:41
ciekawy pomysł
Katarzyna59 28.09.2013 20:34
bardzo fajne
Ewelina38 28.09.2013 17:37
bardzo smaczna, a ja już tak długo nie jadłam indyczego mięsa ...
Wacław 25.08.2013 16:31
pyszniutko !
pajbek 11.08.2013 10:34
Pyszne mięsko :-)
fotoviderek 21.05.2013 08:01
Świetna danie :)
Adam/ZUB3R 10.04.2013 21:28
smaczny mięso
Dorian 22.12.2012 08:56
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat