Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana 30%
3 łyżki -
masło
6 dkg -
mąka
5 dkg -
mleko
o,50 litra -
ser żółty
5 dkg -
likier pomarańczowy
0,25 mililitra -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
2 szczypty -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
indyk
4 plastry
Sposób przygotowania
Plastry mięsa obtoczyć w mące .Obsmażyć na 25 g masła po 5=6 minut z każdej strony.
2
Naczynie żaroodporne wysmarować 5 g masa. Ułożyć piersi.
3
Do masła które zostało na patelni dolać likier i dokładnie wymieszać.
4
Z 30 gramów masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę. Dolać mleko, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5
Zetrzeć ser na tarce i połowę dodać do sosu, dolać z patelni tłuszcz z likierem. Wszystko dokładnie wymieszać i dolać śmietanę.
6
Zalać mięso, posypać resztą sera. Zapiekać 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)