Piersi w czereśniach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurcząt

    500 g
  • marynata

  • czereśnie

    4 szklanki
  • miód gryczany

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • imbir

  • pieprz syczuański

    10 ziarenek
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • anyż

  • nalewka owocowa

    50 aroniowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piersi w czereśniach foto
Czereśnie kroimy i wyjmujemy z nich pestki.
Kawałek imbiru obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
Krok 2 - Piersi w czereśniach foto
Pieprz syczuański oraz biedrzeniec anyż rozcieramy w moździerzu.
Do miseczki wlewamy nalewkę, miód, roztarte przyprawy, czereśnie, imbir i sok z cytryny.
Dodajemy pieprz cayenne i całą marynatę dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Piersi w czereśniach foto
Piersi kroimy w cienkie paski.
Zalewamy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Krok 4 - Piersi w czereśniach foto
Zlewamy marynatę do osobnej miseczki.
Rozgrzewamy patelnie grillową.
Podsmażamy piersi z obu stron przez około 5 minut posypując odrobiną soli.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą.
Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut, a kolejne 20 minut bez przykrycia.
Krok 5 - Piersi w czereśniach foto
Podajemy polewając marynatą oraz kilkoma zmiksowanymi czereśniami.
SMACZNEGO !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 22.01.2014 00:47
bardzo ciekawa propozycja
Bernadeta1 03.01.2014 00:20
ciekawy pomysł, lubię takie połączenia
matesko 18.10.2013 09:30
ciekawy przepis
Klausia 22.06.2013 19:07
pomysł jest niczego sobie :) i jeszcze ta nalewka :)
Katarzyna59 20.06.2013 09:08
bardzo fajny przepis
arbuzowo 18.06.2013 22:18
Bardzo ciekawe połączenie smaków - danie z nutką orientu
iza0823 18.06.2013 21:38
uwielbiam połączenie mięs z owocami
adelajda 18.06.2013 20:13
świetna odmiana dla mięsa z kurczaka
Olga_SK 18.06.2013 19:32
I to jest cudny pomysł! Ależ to musi być aromatyczne :)
joanna__s 18.06.2013 18:19
Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam. Ale ciekawie się prezentuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat