Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 piersi podwójne z kurczaka
kg pieczarek
1 marchewka
1 por
30 g masła
odrobina oliwy z oliwek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oregano
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ze względu na brak miejsca
składniki na marynatę
podaję niżej
cukinia 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami

Kroki postępowania

1
marynata:
12 cebul szalotek
5 ząbków czosnku
3 papryczki chili
5 łyżek oliwy z oliwek o zapachu oregano
1 łyżka płynnej przyprawy do zup i potraw
2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z zagęszczonym moszczem winogronowym
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka tabasco
¾ szklanki oleju
u mnie:
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem czosnku
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem bazylii
przyprawy:
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka marynaty pikantnej do mięsa
1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka
1 łyżeczka przyprawy grill pikantny
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziarenek smaku
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
¼ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki rozmarynu
Krok 1 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
2
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski wlewamy płynne przyprawy
Krok 2 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
3
a następnie sypkie.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
4
Wszystko dokładnie mieszamy aż się ze sobą połączą. Cebulę oraz czosnek obieramy
Krok 4 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
5
a następnie kroimy
Krok 5 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
6
w bardzo drobniutką kostkę.
Krok 6 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
7
Z papryczki chilii usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. Wszystko to dodajemy do miski i mieszkamy dokładnie.
Krok 7 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
8
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka). Mięso wkładamy do miski i energicznymi ruchami mieszamy,
Krok 8 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
9
aby do mięsa przylgnęła marynata, najlepiej jest to robić rękoma. Miskę z mięsem przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jest to przygotować wieczorem i mięso pozostawić w marynacie na całą noc, wtedy mięso przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczne.
Krok 9 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
10
Po tym czasie wyjmujemy mięso, woka lub patelnię rozgrzewamy i całą zawartość miski przekładamy na patelnię.
Krok 10 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
11
Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Krok 11 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
12
Mieszamy wszystko. Mięso smażymy na małym ogniu
Krok 12 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
13
pod przykryciem przez około 30 minut, podlewając co jakiś czas wodą.
Krok 13 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
14
Cukinię,
Krok 14 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
15
marchewkę
Krok 15 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
16
i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek,
Krok 16 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
17
wrzucamy paseczki marchewki a następnie pora. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie
Krok 17 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
18
dodajemy paseczki cukinii.
Krok 18 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
19
Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe. Warzywa są przygotowane wg przepisu Michel Moran, który możemy znaleźć: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/138/doradca-smaku-odc-28-szpecle-alzackie-z-warzywami.html
Krok 19 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
20
Danie można podawać z ziemniakami, frytkami jak również kulkami ziemniaczanymi.
Krok 20 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto
21
Przepis na kulki ziemniaczane znajduje się tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/283931/
Krok 21 - Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 05.07.2013 08:11
pycha pycha
beniaminek 04.06.2013 13:30
fajne danie
Megg 04.06.2013 13:01
wygląda bardzo smakowicie
Adamorek 04.06.2013 12:49
doskonałe połączenie smaków
Gracer 04.06.2013 11:35
super przepis
Anna133 04.06.2013 11:20
ale wyśmienite
Pusia 04.06.2013 11:12
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak