Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 30 dag
pomidor 400g
olej do smażenia 2 łyżki
ząbek czosnku 1
papryczka chili 1
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1,5 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

1. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia.
2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić.
3. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.06.2013 18:58
pikantny kurczak to coś na moje smaki
meg1984 06.06.2013 17:10
mam wielką ochotę na tego kurczaka w tym sosie
kasiaw 06.06.2013 10:57
smaczne polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak