Pierś z kurczaka marynowana w maślance

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • pierś z kurczaka

    500 gramów
  • maślanka

    150-200 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • pokruszone listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

    2-3 łyżki

Przykładowo do podania

  • makaron

  • konfitura żurawinowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto

Piersi należy umyć i dokładnie osuszyć.
(W razie potrzeby można rozciąć na mniejsze kawałki i delikatnie rozklepać, ale nie standardowym tłuczkiem do mięsa. Lepiej dłonią, bądź trzonkiem noża.)

Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i umieścić je w misce.

Całość zalać maślanką i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
(Każdy kawałek kurczaka powinien być dokładnie pokryty marynatą.)

Krok 2 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto

Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć na patelnię z mocno (!) rozgrzanym olejem.

Piersi smażyć (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony.

Następnie patelnię nakryć pokrywką, ogień odrobinkę zmniejszyć i odczekać 25-30 minut.
(Uwaga, to bardzo ważne: w tym czasie nie można podnosić pokrywki. Bez obaw, nic się nie przypali.)

Krok 4 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto
Po upłynięciu powyższego czasu należy sprawdzić, czy kurczak nie jest surowy (nie powinien) - w razie potrzeby dosmażyć.
Krok 5 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto
Pod koniec smażenia kurczaka - ugotować makaron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:10
Smaczne mięso.
Diana Rusiłowicz 01.01.2017 20:45
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 01.01.2017 20:45
Polecam...!
RenataZ-et 31.12.2016 15:38
super propozycja :)
MonikaW 31.12.2016 08:29
Muszę zrobić
Diana Rusiłowicz 31.12.2016 01:01
Dziękuję :)
Renata9 30.12.2016 23:27
Smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat