Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka marynowana w maślance

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników:

pierś z kurczaka 500 gramów
maślanka 150-200 mililitrów
czosnek 2 ząbki
pokruszone listki laurowe Prymat 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo:

olej do smażenia 2-3 łyżki

Przykładowo do podania

makaron
konfitura żurawinowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka marynowana w maślance

Kroki postępowania

1

Piersi należy umyć i dokładnie osuszyć.
(W razie potrzeby można rozciąć na mniejsze kawałki i delikatnie rozklepać, ale nie standardowym tłuczkiem do mięsa. Lepiej dłonią, bądź trzonkiem noża.)

Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i umieścić je w misce.

Całość zalać maślanką i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
(Każdy kawałek kurczaka powinien być dokładnie pokryty marynatą.)

Krok 1 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto
2
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto
3

Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć na patelnię z mocno (!) rozgrzanym olejem.

Piersi smażyć (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony.

Następnie patelnię nakryć pokrywką, ogień odrobinkę zmniejszyć i odczekać 25-30 minut.
(Uwaga, to bardzo ważne: w tym czasie nie można podnosić pokrywki. Bez obaw, nic się nie przypali.)

Krok 3 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto
4
Po upłynięciu powyższego czasu należy sprawdzić, czy kurczak nie jest surowy (nie powinien) - w razie potrzeby dosmażyć.
Krok 4 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto
5
Pod koniec smażenia kurczaka - ugotować makaron.
Krok 5 - Pierś z kurczaka marynowana w maślance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:10
Smaczne mięso.
Diana Rusiłowicz 01.01.2017 20:45
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 01.01.2017 20:45
Polecam...!
RenataZ-et 31.12.2016 15:38
super propozycja :)
MonikaW 31.12.2016 08:29
Muszę zrobić
Diana Rusiłowicz 31.12.2016 01:01
Dziękuję :)
Renata9 30.12.2016 23:27
Smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak